Κατά παραγγελία οφθαλμικές προθέσεις

Textbox Section

Ποιοι χρειάζονται Οφθαλμικές Προθέσεις;

 1. Α-Ασθενείς που έχουν υποστεί εξόρυξη.
  Τι είναι εξόρυξη; Εξόρυξη είναι η αφαίρεση του βολβού. Μετά από την Αφαίρεση ενδείκνυται να τοποθετηθεί στον ασθενή ένας χειρουργικός προσαρμογέας για να αποφευχθεί η συστολή της κόγχης. Μετά από τρεις εβδομάδες, όταν η κόγχη ηρεμεί και ξεπρήζεται, ο ασθενής επισκέπτεται τον οφθαλμοπροσθετικό για να του εφαρμόσει έναν τεχνητό οφθαλμό κατά παραγγελία.
 2. B-Ασθενείς που έχουν υποστεί εκσπλάχνιση.
  Τι είναι εκσπλάχνιση; Εκσπλάχνιση είναι η αφαίρεση του περιεχομένου του βολβού αφήνοντας πίσω το σκληρό και τους μύες. Μετά την εκσπλάχνιση τοποθετείται στον ασθενή ένας χειρουργικός προσαρμογέας. Μετά από τρεις εβδομάδες, ο ασθενής επισκέπτεται τον οφθαλμοπροσθετικό προκειμένου να του εφαρμόσει έναν τεχνητό οφθαλμό κατά παραγγελία.
 3. Ασθενείς με μικροφθαλμία.
  Τι είναι η μικροφθαλμία; Μικροφθαλμία είναι μια εκ γενετής πάθηση (γεννιέται με μικρό μάτι) όπου δεν ενδείκνυται εγχείριση. Ο ασθενής απευθύνεται στον οφθαλμοπροσθετικό, όπου θα του εφαρμόσει ένα αισθητικό κέλυφος επάνω από το μικροφθαλμικό οφθαλμό. Ο οφθαλμοπροσθετικός τοποθετεί ένα αισθητικό κέλυφος στους ασθενείς με μικροφθαλμικό οφθαλμό όσο νωρίτερα γίνεται, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές στην φυσιολογική ανάπτυξη της κόγχης.
 4. Ασθενείς με ανοφθαλμία.
  Τι είναι ανοφθαλμία; Ανοφθαλμία είναι μια εκ γενετής πάθηση (γεννιέται χωρίς μάτι). Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται χειρουργείο. Οι ασθενείς απευθύνονται στον οφθαλμοπροσθετικό νωρίς όπου θα τους εφαρμόσει μια οφθαλμική πρόθεση, προκειμένου ν’αποφευχθεί συστολή της κόγχης.
 5. E-Ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμό ή αρρώστια.

  TΑυτοί οι ασθενείς συνήθως έχουν ένα δύσμορφο ή ένα φθισικό μάτι μετά από τον τραυματισμό. Στο 97% αυτών των περιπτώσεων εφαρμόζεται ένα αισθητικό κέλυφος αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη για εκσπλάχνιση ή εξόρυξη.
 

Η κλινική εφαρμογή και η τεχνική κατασκευή:

Πρώτη επίσκεψη
Για να γίνει ένα ακριβές αντίγραφο της κόγχης, ακολουθείται μια διαδικασία εκτύπωσης, με χρήση αλγινιτικού οξέως ή υλικό εκτύπωσης, Αυτή η διαδικασία ονομάζεται impression technique.

Δεύτερη επίσκεψη
Κατασκευάζεται ένα κέρινο μοντέλο και διαμορφώνεται έτσι ώστε να αποκτήσει το καλύτερο δυνατό περίγραμμα, κλείσιμο των βλεφάρων, κινητικότητα και άνεση. Παρουσία του ασθενή, πραγματοποιούνται ακριβείς μετρήσεις της εναπομένουσας ίριδας και της διάμετρου της κόρης.

Τρίτη επίσκεψη
Η σχεδίαση της ίριδας γίνεται ζωγραφισμένη στο χέρι και σχεδιάζεται με την παρουσία του ασθενή, ώστε να αποκτήσουμε την πλησιέστερη απόχρωση του φυσικού ματιού.

Τέταρτη επίσκεψη
Προστίθενται οι τεχνητές φλέβες, έτσι ώστε να αποκτήσουμε το καλύτερο δυνατό αντίγραφο που θα ταιριάζει με τον εναπομείναντα φυσικό οφθαλμό.

Πέμπτη επίσκεψη
Η οφθαλμική πρόθεση τοποθετείται και δίνονται πλήρεις οδηγίες για τη σωστή χρήση και φροντίδα.

 

Υλικά που χρησιμοποιούνται:

Στις εργαστηριακές τεχνικές, χρησιμοποιείται το πιο σύγχρονο ιατρικό υλικό Ρ.Μ.Μ.Α (Πολυμεθυλμεθακρυλικό), το οποίο πρέπει να πολυμεριστεί σωστά με σκοπό να αποφευχθεί οξύς ερεθισμός στον επιπεφυκότα.