Ερωτήσεις-Απαντήσεις

(συχνές ερωτήσεις)

Ε:    Είναι απαραίτητο να αφαιρείται η οφθαλμική πρόθεση κάθε μέρα;

A:    Η οφθαλμική πρόθεση αφαιρείται μόνο για ειδικούς λόγους:

• Για να απομακρυνθούν ερεθιστικά και ξένα σώματα, όπως άμμος, βλεφαρίδες, ματοτσίνορο, σκόνη, ....κ.λ.π.
• Σε υπερπαραγωγή βλέννας.
• Για να διευκολυνθεί η επούλωση και θεραπεία κάποιας λοίμωξης..
• Προ-εγχειρητικά, για να αποφευχθεί η απώλεια από εσφαλμένη εκτίμηση της αντίδρασης της κόρης.
• Προσωπική προτίμηση του ασθενούς.

Ε:    Πώς πρέπει να αφαιρείται η οφθαλμική πρόθεση;


A:     Αφού πλύνετε και σκουπίσετε καλά τα χέρια σας, τραβάτε απαλά το κάτω βλέφαρο, κοιτάτε προς τα επάνω και στη συνέχεια ανασηκώνετε με ένα δάκτυλο την πρόθεση προς τα εμπρός πάνω από το βλέφαρο. Η πρόθεση θα πρέπει να πέσει μέσα στο χέρι σας. Προσπαθήστε να μην πέσει επάνω σε σκληρή επιφάνεια, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τη γδάρει.

 
Ε:    Πώς πρέπει να καθαρίζεται η οφθαλμική πρόθεση;


A:    Είναι πολύ απλή διαδικασία. Η οφθαλμική πρόθεση πρέπει να πλένεται με υγρό καθαρισμού φακών επαφής και να χρησιμοποιείται απλό χαρτομάντιλο για την απομάκρυνση της σκόνης. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε χημικά καθαριστικά, απολυμαντικά ή απορρυπαντικά, καθώς προκαλούν μόνιμη βλάβη στην επιφάνεια της πρόθεσης.

Ε:    Πώς επανατοποθετείται η οφθαλμική πρόθεση;


A:    Αφού σηκώσετε το άνω βλέφαρο με το ένα χέρι, κρατώντας την πρόθεση γύρω-γύρω με το σωστό τρόπο, με τη μυτερή πλευρά στην κατεύθυνση της μύτης, την σπρώχνετε απαλά στην κορυφή της κόγχης κάτω από το βλέφαρο. Κρατώντας το άνω βλέφαρο, μετακινείτε το δάκτυλο προς την πρόθεση για να την εμποδίσετε να πέσει και χρησιμοποιώντας το ελεύθερο χέρι σας, τραβάτε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω. Ο πυθμένας της πρόθεσης θα γλιστρήσει εύκολα μέσα.

 
Ε:    Ποιές είναι οι πιθανές υπερεκκρίσεις βλέννας και τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί;


A:    Μια οφθαλμική πρόθεση με κακή εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε γδάρσιμο και ερεθισμό του επιπεφυκότα, προκαλώντας αύξηση των εκκρίσεων βλέννας. Ο ασθενής είναι καλό να συμβουλεύεται τον οφθαλμοπροσθετικό του τουλάχιστον κάθε 10-12 μήνες, ώστε η πρόθεση να καθαρίζεται και να γυαλίζεται.